FSI - Lekbanken

Kontaktuppgifter

Lekbanken bedrivs av

Finlands Svenska Idrott
Enheten för barn och ungdom
Nokiavägen 2-4
00510 Helsingfors

tfn: 09-7010220

e-post: lekbanken(at)idrott.fi

Inloggning

Bro bro breja

 
allmän bedömning (0 röster)
nedladdad
13560 gånger
typ
Lugna lekar
ålder
5 år och uppåt
deltagare
8 st och uppåt
utrustning
Långa rep, snören (1)
tränar
Rytmsinnet, Styrka
plats
Gymnastiksalen, Sportplanen

Gör så här

 1. Förberedelser

  Välj två av deltagarna, som sedan bildar en port.

 2. Lekens gång

  Porten bildas genom att hålla varandra i händerna och sträcka upp armarna. De övriga deltagarna går efter varandra in genom porten. Leken fungerar bättre om deltagarna håller varandra i händerna i en ring.

  Leken går ut på att alla sjunger: "Bro bro breja, stockar och stenar, alla goda renar. Ingen slipper här fram, här fram, förrän han säger sin kärastes namn: Vad heter han?" Vid orden "vad heter han" sänker de två sina armar och fångar den som går genom porten precis på "han".

  Sedan fortsätter alla sjunga: "Har du tagit prästens sko, prästens sko, prästens sko? Har du tagit prästens sko, guld eller silver?" Den som blivit fångad får välja sida genom att viska ett av orden "guld" eller "silver" i örat på en av de båda väktarna. Dessa har tidigare valt var sin metall och fången får ställa sig bakom "sin" väktare/lagledare. (De som är kvar i ringen ska inte få höra vem av dem som har vilket ord.) Sedan börjar man om från början med att sjunga "Bro, bro breja ...", tills alla i ringen har valt sida.

  Leken avslutas med en dragkamp mellan de båda lagen. Har man inte ett rep, går det bra med hopvriden frottéhandduk eller liknande och de andra tar ett stadigt tag runt midjan på kamraten som står framför.

   

Bildgalleri